Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

De 9 meest gestelde vragen over Karma

Karma is een biologisch fungicide op basis van de werkzame stof kaliumwaterstofcarbonaat voor de bestrijding van schurft en echte meeldauw. Hoe werkt het? Is het te combineren met natuurlijke vijanden? In dit artikel staan de 10 meest gestelde vragen op een rijtje.

 1. Hoe werkt Karma?
  De werkzame stof is kaliumwaterstofcarbonaat, een zout dat door een osmotisch effect direct op de schimmelsporen en draden werkt.
   
 2. Waartegen is Karma effectief?
  Karma werkt tegen diverse schimmels. De sterke werking tegen echte meeldauw springt er uit. Een snelle en sterke preventieve en curatieve werking maakt dat dit biologische fungicide zich kan meten met de sterkste conventionele meeldauwmiddelen. In diverse teelten is er bijvoorbeeld ook werking op schurft, valse meeldauw en botrytis.
   
 3. Moet ik Karma solo of in tankmix toepassen?
  Karma kan zowel solo als in tankmix met andere fungiciden effectief ingezet worden. Solo laat Karma een sterke werking zien met een dosering van 0,2-0,3%. Karma is een ideale tankmixpartner om snelle aanvangswerking te krijgen of als resistentiepartner.
   
 4. Is het te combineren met natuurlijke vijanden?
  Karma is uitstekend te gebruiken in systemen met natuurlijke vijanden. De dosering van 0,2% heeft nauwelijks effect op de nuttigen.
   
 5. Kan ik Karma toepassen door middel van een ruimtebehandeling?
  Nee, Het advies is Karma altijd te spuiten met voldoende water. Het goed bedekken van het gewas is van belang voor een goede werking.
   
 6. Is het toevoegen van een uitvloeier of hechter nodig?
  Het is niet nodig om een hulpstof toe te voegen. De formulering van Karma bevat uitvloeiers en hechter die zorgen voor een zeer goede bladbedekking en regenvastheid van het middel.
   
 7. Moet ik een spuitoplossing met Karma aanzuren?
  Nee, Karma nooit aanzuren. De pH van een oplossing Karma is boven de 8 en het heeft die pH nodig voor een goede werking.
   
 8. Is Karma veilig voor alle gewassen?
  Karma is op basis van een zout. Er zijn een aantal gewassen gevoelig voor hoge zoutgehaltes. Bij een toepassing van 0,2-0,3% is het veilig toe te passen in vrijwel alle gewassen waarin het is toegelaten. Het advies is om na 4 toepassingen achtereen af te wisselen met andere producten. In vele kleine teelten is Karma toegelaten via de NLKUG, wat onder andere betekent dat gewasveiligheidsonderzoek niet is uitgevoerd en het risico bij de teler ligt. Indien er geen ervaring is met het middel is het advies altijd een proefbespuiting uit te voeren.
   
 9. Is Karma toegelaten in de biologische teelt?
  Karma mag in Nederland worden toegepast in teelten die worden geproduceerd onder het SKAL keurmerk voor de biologische teelt.

Lees meer over Karma >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.