Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

KMWP juicht de komst van natuurlijke middelen toe

Het groot-landbouwbedrijf Koninklijke Maatschap Wilhelmina Polder (KMWP) te Wilhelminadorp teelt op 1400 hectare akkerland dit jaar 315 hectare aardappelen, waarvan ongeveer 170 hectare fritesaardappelen. Dit seizoen test het op verzoek van CropSolutions/CZAV uit Wemeldinge de natuurlijke kiemremmer Biox-M uit. KMWP juicht de komst van natuurlijke middelen toe. “De maatschap streeft naar een verdergaande verduurzaming van de bedrijfsvoering. Daar past een middel als Biox-M prima in”, reageert bedrijfsleider Mart Geelhoed bij voorbaat enthousiast.

Met Biox-M is de kieming prima onder controle te houden, constateren Mart Geelhoed (r) en Peter de Broekert.

Op een mooi vlak ingeschuurde partij fritesaardappelen van KMWP graven CZAV-teeltadviseur Peter de Broekert en Certis-bewaarspecialist Maarten van der Marel op diverse plekken kuiltjes van zo’n 30-40 centimeter diep. Ze beoordelen daarbij de weg geraapte knollen van het ras Fontane stuk voor stuk op de aan- of afwezigheid van kiemen. “Het ziet er heel goed uit”, luidt het oordeel van De Broekert. Slechts op een enkele knol is een wit kiempje zichtbaar, laat hij zien. Het is dan half februari en precies drie weken na de laatste behandeling met Biox-M. Volgens het etiket zou er weer gegast kunnen worden met 30 milliliter per ton. Eerder zijn al twee behandelingen uitgevoerd, een eerste eind december met een hoge begindosering en drie weken daarna een tweede toepassing met 30 milliliter per ton.

Middel past in duurzame bedrijfsvoering
Geelhoed, die belangstellend meekijkt over de schouders van De Broekert en Van der Marel, knikt eveneens goedkeurend. “Het zou mooi zijn als we met dit middel een goed alternatief voor chloorprofam in handen hebben.” Wat hem tevens aanspreekt, is de natuurlijke oorsprong. Biox-M is namelijk gemaakt van muntolie. KMWP is enthousiast over de komst van natuurlijke middelen. “Als maatschap streven we naar een duurzame bedrijfsvoering en daar zou een middel als Biox-M prima in passen. Vandaar dat we ook graag meedoen aan een praktijkproef.” Volgens de bedrijfsleider vormt het eveneens een mooie aanvulling op de basisbehandeling met MH (maleïne hydrazide). “Alle fritesaardappelen behandelen we in het veld met de kiemremmer Crown-MH. Dat doen we nu al enkele jaren. We hebben ervaren dat MH zekerheid geeft voor een geslaagde kiemremming in het bewaarseizoen. Een inschuurbehandeling is dan ook niet nodig. Daarnaast hebben we in het jaar na de teelt minder last van aardappelopslag.” Door de droge omstandigheden tijdens de behandeling in de zomer van 2018, was de opname van Crown-MH op de lichte zavelpercelen wat minder in de kleine knollen, laat Geelhoed weten. “Het zijn juist deze kleinste knollen die nu telkens als eerste witte kiempjes vertonen”, verklaart De Broekert met enkele exemplaren in de hand.

Tevreden over toepassingsmethode
Met een behandelingsstrategie, te beginnen met 60 milliliter per ton en daarna driewekelijks 30 milliliter per ton,  is de kieming prima onder controle te houden, constateert de CZAV-adviseur. Over de toedieningsmethode is hij eveneens heel tevreden, het middel verdeelt zich als een mist door de hoop en komt met elke knol in aanraking. KMWP laat de uitvoering van het gassen over aan Leon Wisse van LPA Wisse uit Kamperland. “Hij brengt altijd een flink vernevelingsapparaat mee waarmee hij de 900 ton in deze bewaarschuur snel kan behandelen”, licht Geelhoed toe. Het betreft een schuur waarin nooit chloorprofam is toegepast. Daar is de bedrijfsleider blij mee, want hier kan het groot-landbouwbedrijf gelet op een mogelijk verbod van het kiemremmingsmiddel chloorprofam zonder problemen aardappelen in blijven bewaren. Dat nu met Biox-M mogelijk een goed werkend middel voorhanden is, stemt Geelhoed hoopvol. “We bewaren de fritesaardappelen bij 6,5 graden Celsius in de mechanische koeling, zodat we ze lang kunnen bewaren. Dit voor behoud van een goede bakkwaliteit.” Wel is de bedrijfsleider van mening dat er een prijscompensatie moet komen voor de hogere kosten die het nieuwe middel met zich meebrengt. “Wij hebben dit bij onze afnemers onder de aandacht gebracht”, laat Geelhoed weten.     

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.