Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Loongasser Peter Nooren: “Secuur werken is mijn taak, ook met Biox-M”

Peter Nooren is al meer dan tien jaar werkzaam als loongasser voor Agrifirm. Zijn werkgebied strekt zich uit van Uithoorn in Groningen tot het Zuid-Hollandse Zoeterwoude. Daarnaast runt hij een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Zijn bijbaan in het bewaarseizoen van aardappelen, drie dagen per week, vat hij serieus op. “Als zelfstandig boer werk ik graag zo secuur mogelijk. Dat zie ik ook als mijn taak in het loonwerk dat ik bij collega’s uitvoer. Dat gaat ook op voor toepassing van nieuwe kiemremmingsmiddelen als Biox-M.”

“Een juiste verdeling van middel vraagt om goede apparatuur en een nauwkeurige afstelling”, legt Peter Nooren uit.

Met het bekende middel chloorprofam kan hij bijna blindelings omgaan, met nieuwe middelen zoals Biox-M is het vaak even wennen. “Belangrijk bij nieuwkomers is de productie van een goede mist met fijne druppels, die zich goed door de aardappelhoop verdeelt”, legt hij uit. “Dat vraagt om goede apparatuur en een nauwkeurige afstelling. Een ander belangrijk punt is capaciteit, want als loongasser wil je niet te lang met het werk bezig zijn. Agrifirm heeft gekozen voor de Electrofog, een apparaat waarmee je 30 liter per uur kunt vergassen, goed voor 1.000 ton aardappelen per uur.”

In één keer door hoop trekken
“De temperatuur van deze vernevelaar kun je secuur instellen. Optimaal voor de verneveling van Biox-M is 190 graden Celsius. Het beste in alle schuren is om vooraan in de bewaarruimte te vernevelen en de mist met alle ventilatoren in één keer door de hoop heen te trekken”, leert Nooren. Daarbij is het raadzaam om na elke gasbeurt minimaal 48 uur achtereen deuren en luiken gesloten te houden voor een optimale werking van het middel. Kort een aantal keren intern ventileren per dag mag wel, dat heeft geen negatieve invloed. Een kleine kier in de schuur of cel heeft geen directe invloed op de werking, in tegenstelling tot enkele andere nieuwkomers”, weet de loongasser inmiddels uit ervaring.

Korte veiligheidstermijn
Nog een pluspunt ten opzichte van andere nieuwe middelen is de veiligheidstermijn na toepassing. Nooren: “Je mag de aardappelen al twaalf dagen na de laatste behandeling afleveren. Bovendien breng je met deze elektrische methode van vernevelen geen CO2 in de ruimte, wat beter is voor het kwaliteitsbehoud van de partij.”

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie