Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Secuur werkende apparatuur maakt mooie mist van Biox-M

Hoe nauwkeurig het toedienen van kiemremmers in aardappelen luistert, weet loongasser Leon Wisse uit Kamperland als geen ander. Al meer dan 25 jaar houdt hij de kiemgroei in vele bewaarschuren onder controle, zowel in Zuid-Nederland als in heel België. Die ervaring komt goed van pas bij het werken met nieuwe middelen zoals Biox-M. Wat daarbij ook van belang is, geeft Wisse aan, is secuur werkende apparatuur. De kiemremmer-specialist heeft hierin al volop geïnvesteerd.

“Een voordeel van Biox-M, is dat telers de aardappelen al twaalf dagen na de laatste behandeling mogen afleveren”, weet Leon Wisse.
De fijne mist van de Biox-M verdeelt zich goed door de hoop fritesaardappelen.

Wisse heeft zijn bedrijfswagen met aanhanger vol apparatuur vlak bij het inlaatpunt van een aardappelschuur geparkeerd. Het betreft een van de bewaarplaatsen van grootlandbouwbedrijf Koninklijke Maatschap Wilhelminapolder, dat gevestigd is aan de rand van het Zeeuwse Wilhelminadorp. Hier mag hij aan de slag om een flinke partij Fontane fritesaardappelen te behandelen met het kiemremmingsmiddel Biox-M. “Biox-M is een kiemremmer op basis van muntolie en een alternatief voor chloorprofam. De toelating daarvan staat momenteel onder Europese druk”, licht Wisse toe. Biox-M laat zich volgens hem goed in de aardappelhoop verdelen met behulp van de nieuwe apparatuur die hij hiervoor heeft aangeschaft. Vandaag gebruikt hij de Cropfog. Dit is een apparaat dat geschikt is voor het vernevelen van producten met een laag vlampunt, legt de loongasser uit.

Mist verdeelt zich goed
“De Cropfog is geschikt voor de behandeling van grote partijen. Voor kleinere hoeveelheden aardappelen gebruik ik de Electrofog. Beide werken even goed als het gaat om de verdeling van Biox-M, ze produceren een even goede mist”, weet de loongasser. Die ervaring heeft hij opgedaan in diverse aardappelschuren, die hij al enkele jaren achtereen met succes met Biox-M heeft behandeld. “Een voordeel van Biox-M, is dat telers de aardappelen al twaalf dagen na de laatste behandeling mogen afleveren. Een bijkomend pluspunt is dat ze ook na het wassen en in de verpakking nog relatief lang kiemvrij blijven”, heeft hij gezien. Terwijl Wisse zijn toelichting geeft, sluit hij ondertussen de 20-literbus met de kiemremmer aan op de Cropfog en start hij de motor. Aan de machine  heeft hij een lange flexibele slang bevestigd, waarvan hij het uiteinde via het inlaatpunt van de schuur naar binnen heeft gebracht. Daarna kunnen de ventilatoren in de bewaring aan en kan de fijne mist van de Biox-M zich goed door de hoop fritesaardappelen verdelen. Na een half uur is de 900 ton Fontane behandeld en duwt Wisse de Cropfog weer terug in de aanhanger. “Op naar de volgende klant”, lacht hij tevreden.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie