Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Synofog heetvernevelaar laat Biox-M prima presteren

Door het wegvallen van CIPC zijn telers en loonwerkers aangewezen op een nieuwe generatie kiemremmers. Het natuurlijke middel Biox-M geeft uitstekende resultaten. Uiteraard is een juiste toediening via heetverneveling van belang. De Synofog leent zich hier zeer goed voor.

De Inca’s hadden al in de gaten dat aardappelen minder snel kiemden wanneer zij er muntplanten bij legden. Nu vormt Biox-M, dat bestaat uit zuivere groene muntolie met carvon als werkzame stof, een betrouwbare basis voor kiemremming. Het natuurlijke middel boekt uitstekende resultaten in de bewaring van zowel biologische als gangbaar geteelde consumptie- en zetmeelaardappelen. Het middel wordt in de bewaarschuur toegediend met specifieke apparatuur voor heetverneveling. Wanneer de fijne mist die daarbij ontstaat met behulp van de interne ventilatie door de hoop of bewaarkisten wordt getrokken, komen alle knollen in contact met de werkzame stof. Dit voorkomt en onderdrukt de kiemgroei geruime tijd. Bij hogere doseringen zijn ook reeds gevormde kleine kiempjes effectief af te branden.

Elektrische heetverneveling
Om de juiste en fijne druppelgrootte te verkrijgen, is speciale apparatuur noodzakelijk. Er zijn voor dit doel verschillende heetvernevelaars ontwikkeld. Naast de Electrofog en Cropfog, is er de Synofog van Frans Veugen Bedrijfshygiëne zeer geschikt. Verschillende loonwerkers hebben er goede ervaringen mee. Elektrische heetverneveling heeft twee belangrijke voordelen: er komt geen open vuur aan te pas (brandveiligheid) en er komt tijdens het vernevelen geen CO2 vrij, wat gunstig is voor de bewaarduur en knolkwaliteit.

Veilig en betrouwbaar
De Synofog is speciaal ontworpen voor het vernevelen van kiemremmers. Omdat het elektrische apparaat geen open vlam heeft, zijn ook brandbare vloeistoffen goed en veilig te verhitten. Thermisch (heet) vernevelen geeft een zeer fijne mist, die tot in de kleinste hoeken en gaten kan doordringen.

Door het innovatieve ontwerp van de verwarmingskamer en de vloeistofinjectie heeft de Synofog een hoge vernevelcapaciteit. Ook andere innovatieve kenmerken, zoals de zelfregulerende vloeistoftoevoer om druppelen te voorkomen en de automatisch uitschakeling bij een lege can, dragen bij aan een veilige, efficiënte en betrouwbare behandeling.

Gebruiksvriendelijk
Heetvernevelaars worden doorgaans buiten de bewaarruimte opgesteld. Via een vaste of flexibele buis wordt de fijne nevel in de bewaarruimte geblazen, bij voorkeur in de open ruimte tegenover de drukkamer. De Synofog is leverbaar in twee modellen met middelhoge en hoge capaciteit.

Frans Veugen Bedrijfshygiëne heeft ook een handige app voor smartphones ontwikkeld, waarmee de Synofog op afstand is te bedienen. Het is één van de innovaties die onderstreept dat het bedrijf en haar apparatuur klaar zijn voor de toekomst.

Tijdig bestellen
Vanwege het wegvallen van CIPC én het succes van Biox-M is de vraag naar hoogwaardige vernevelaars sterk gestegen. Voor levering van de Synofog hanteert Veugen een wachtlijst. Om voor de start van het nieuwe bewaarseizoen over een dergelijk apparaat te kunnen beschikken, raadt de leverancier uit Nederweert aan om snel in actie te komen. Meer informatie vindt u op de website van Frans Veugen. Lees meer informatie over Biox M.