Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

4 nuttige tips tegen wol-, dop- en schildluis

In deze periode van het jaar migreren de jonge larven van wol-, dop- en schildluis van oude gewasdelen naar de nieuwe scheuten. In deze fase zijn deze plagen het beste te bestrijden. Laat deze kans dus niet aan u voorbijgaan en voer een blokbespuiting uit.

1 Hoe werken de middelen
Om het meeste uit een bestrijding te halen is het van belang middelen zo toe te passen dat dit de werking van het product ten goede komt. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal middelen goed integreerbaar toe te passen met natuurlijke vijanden. Eén van deze middelen is Applaud, deze werkt als insecten groeiregulator en grijpt in op de verschillende vervellingsstadia van deze insecten.
Een ander middel is ERII. Deze biorational werkt na toepassing als een verstikkende coating op alle stadia. Beide producten zijn contactmiddelen en raken van de plaag is dus essentieel.

2 Kies het juiste moment
Goed monitoren is een must om het juiste bestrijdingsmoment vast te stellen. Migrerende larven zijn de meest gevoelig stadia. Dus wilt u de populatie van deze schadelijke luizen een slag toebrengen dan zijn dit de momenten om toe te slaan.

3 Hanteer een geïntegreerd bestrijdingsschema
Etiketten van de meeste middelen zijn veelal beperkt tot een aantal toepassingen. Daarnaast vormen de minimum intervallen tussen toepassingen van de producten een uitdaging. Het is daarom verstandig om een schema op te stellen van verschillende middelen binnen een blokbespuiting. Neem hierbij als uitgangspunt de toepassingsvoorwaarden van de verschillende etiketten. Dit zorgt voor een effectief schema en past uitstekend binnen goed resistentiemanagement.

 

Voorbeeldschema

Bespuiting

Middel

1

Applaud + ERII

2

Teppeki + ERII

3

Batavia + ERII

4

Applaud + ERII

4 Voeg ERII toe
Raken van de plaag is essentieel. Vaak bevindt deze zich op lastig bereikbare plekken. Het advies is om altijd een uitvloeier of hulpstof toe te voegen. Een effectieve oplossing is dan om in een tankmix 1% ER II toe te voegen.

Advies

  • Inzetten op migrerende larven
  • Toepassen in een blokbespuiting
  • Dosering Applaud 0,08%, max 1 liter/ha  
  • Dosering ERII 1% (10 l/ha) in tankmix

Lees de toepassingsvoorwaarden op de etiketten van Applaud en ERII.