Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Aardappelbewaring in 2020: de uitdaging!

Een aantal jaren geleden was ik een van de sprekers op het symposium “Storage 2020” in de UK. Door een aantal incidenten met overschrijdingen van de maximale residu limiet van CIPC, was de focus in de UK gericht op het verlagen van de doseringen en verbetering van de toepassing. Aangezien aldaar meer dan 50 procent van aardappelen in kisten worden bewaard is door de verbetering van luchtstromen tijdens CIPC fog toepassingen veel winst te behalen ter verlaging van dosering en een betere werking. Andere sprekers op het symposium presenteerden “nieuwe” kiemremmingsmiddelen zoals 1,4Sight, Biox-M en Restrain.

Dat symposium lijkt al weer lang geleden. De lessen die we leerden met name door investeringen van de Engelse aardappelindustrie zijn nu zeer relevant voor de toepassing van de alternatieve kiemremmingsmiddelen. Het jaar 2020 is de realiteit, CIPC is inmiddels dood verklaard, maar heeft wel een erfenis nagelaten in ooit behandelde bewaarplaatsen….

Vakmanschap is nodig om aardappelen zonder CIPC gedurende 4 – 8 maanden in goede conditie te bewaren. Na toepassing van CIPC bij het inschuren en inschakeling van de bewaarcomputer werd vaak pas in het voorjaar eens gekeken naar de kiemrust in de bewaarplaats. Met de nieuwe middelen is zo’n gemakkelijke aanpak onmogelijk en is een wekelijkse inspectie van de aardappelen noodzakelijk.

Grote uitdagingen bij gebruik van alternatieve kiemremmingsmiddelen zijn: plaatsing van kisten en luchtverdeling in kistenbewaarplaatsen om alle aardappelen van voldoende hoeveelheid middel te voorzien; het ventilatieregime indien na elke toepassing de bewaring gedurende minstens 48 uur gesloten moet blijven; welke toepassingsapparatuur te gebruiken zonder het risico op brand te verhogen.

Bij Certis hebben we veel kennis opgedaan met alle nieuwe kiemremmingsmiddelen in de afgelopen 20 jaar. Deze kennis stellen we graag ten dienste van de Europese aardappelindustrie om aardappelen lang te kunnen bewaren. We dagen alle bewaarders van aardappelen uit om zo snel mogelijk een vergelijkbare expertise op te bouwen. Wij staan klaar om u te ondersteunen!

Tjaart Hofman
Portfolio Development Manager Europe
Certis Europe B.V.