Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Certis presenteert nieuw phytophthoramiddel op Aardappeldemodag

Sinds jaar en dag is het overdragen van kennis in de keten een belangrijk aandachtspunt bij de tweejaarlijkse Aardappeldemodag. Dit jaar stellen de organisatoren de keten zelfs centraal met het thema ‘Sterke schakels verbinden’. Overdragen van kennis is ook het hoofddoel van Certis Europe op deze beursdag. Op het demoterrein liggen namelijk proeven van het nieuwe phytophthoramiddel Versilus, het bekende loofdoodmiddel Quickdown en de kiemremmer Crown MH. Hierover kunnen bezoekers zowel bij de veldjes als in de pagodetent tekst en uitleg krijgen.

Op het terrein met proefveldjes in Westmaas ligt een demo met het nieuwe phytophthoramiddel Versilus dat begin dit jaar een toelating in aardappelen heeft gekregen.

Op 22 augustus van dit jaar verwachten de organisatoren van de Aardappeldemodag weer zo’n 8.000 bezoekers te mogen verwelkomen op de PPO-locatie te Westmaas. “Met sterke schakels in de keten is het mogelijk om samenwerkingsverbanden aan te gaan voor de lange termijn”, menen de betrokkenen bij de beursdag. Verder kan de organisatie melden dat de belangstelling van potentiële standhouders erg groot is. Bijzonder is dit keer het veel grotere aantal aanmeldingen voor de aanleg van demoveldjes ten opzichte van de vorige editie. “De animo hiervoor is zo groot dat we hiervoor zelfs extra ruimte hebben vrijgemaakt op het terrein”, laat de organisatie enthousiast weten. 

Versilus, nieuw tegen Phytophthora
Op een van die veldjes is Certis Europe present voor kennisoverdracht. Zo ligt hier een demo met het nieuwe phytophthoramiddel Versilus dat begin dit jaar een toelating in aardappelen heeft gekregen. Versilus bevat benthiavalicarb, de bekende en sterke actieve stof die ook onderdeel is van de phytophthoramiddelen Valbon en Valbon Start. “Deze stof is al sinds 2005 toegelaten op de Nederlandse markt in het middel Valbon en Valbon Start dat akkerbouwers vooral inzetten tegen Phytophthora infestans”, laat adviseur Maarten van der Marel weten. 

Lage hoeveelheid actieve stof per hectare en interval van minimaal vijf dagen 
Versilus is geformuleerd als een zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk uitschenkbare spuitkorrel met daarin 15 procent benthiavalicarb. Het verdient aanbeveling om het middel vanaf gewasopkomst in te zetten in een dosering van 0,5 kilogram per hectare of 0,4 kilogram per hectare in tankmix met een uitvloeier of een minerale virusolie als Olie-H. Het phytophthoramiddel is acht keer per seizoen te gebruiken met een interval van minimaal vijf dagen. En dat is uniek voor een phytophthoramiddel en tevens van belang wanneer de infectiedruk hoog is. Dat alles maakt het mogelijk om Versilus vanaf opkomst in de snelle loofgroeifase in te zetten tot het moment van de inzet van specifieke knolmiddelen. Telers kunnen op die manier de kracht van de werkzame stof benthiavalicarb optimaal benutten. 

Geen resistentieontwikkeling
“Destijds na introductie van benthiavalicarb op de Nederlandse markt zijn we ter controle direct begonnen met gewasmonitoring. We weten inmiddels al jarenlang dat we de werkzame stof hoog kunnen inschalen als sterk resistent.” Van der Marel wijst er verder op dat benthiavalicarb geen enkele moeite heeft het recent gevonden en steeds meer voorkomende phytophthoratype EU-37 onder controle te houden. Hiermee kan hij niets anders concluderen dan dat de werkzame stof, zonder enige zorg over mogelijke resistentieontwikkeling, onverminderd preventief inzetbaar is tegen de aardappelziekte.