Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

De zeven meest gestelde vragen over BotaniGard

BotaniGard is een veel gebruikte Biorational. De actieve stof is een schimmel. Dit vraagt meer kennis van het product om het effectief toe te passen dan bij een gemiddeld conventioneel middel. Telers en adviseurs blijken behoefte te hebben aan aanvullende informatie over het product. Daarom zetten we de meest gestelde vragen op een rij.

-1- Werkt BotaniGard alleen op trips?
BotaniGard is effectief op zowel larven, adulten en poppen van de trips, maar ook op diverse andere insecten. Bijvoorbeeld wittevlieg, nimfen van wantsen en slawortelboorder.

-2- Waarom zijn er twee formuleringen?
Er is een vloeibare formulering die veilig kan worden toegepast in chrysant. Daarnaast is er een poeder formulering die wordt geadviseerd in de overige gewassen en goed toepasbaar is in tankmix.

-3- Kan BotaniGard in tankmix met andere middelen worden gespoten?
BotaniGard kan met veel middelen in tankmix worden verspoten. Tankmix met een aantal fungiciden is niet mogelijk. In het tankmix overzicht op www.certiseurope.nl/botanigard staat met welke middelen tankmixen wel en niet mogelijk zijn en wat de wachttijd is. 

-4- Kan het worden toegepast via ruimtebehandeling?
Ja, zowel de vloeibare als de poeder formulering zijn met fog- en LVM-apparatuur toe te passen. Gebruik de maximaal mogelijke hoeveelheid water bij een toepassing. Zorg ervoor dat de oplossing goed in beweging blijft bij toepassing. De sporen overleven een temperatuur van 46°C, houd hier rekening mee bij gebruik van een fog. Het raken van het insect is essentieel. Beoordeel vooraf of raken van het insect voldoende mogelijk is bij deze toepassing. 

-5- Kunnen sporen van Beauveria bassiana kiemen op een plant?
Nee, deze schimmel is een insectenparasitaire schimmel. Dat betekent dat het geen plant kan infecteren. Het heeft een insect nodig om te kunnen kiemen.

-6- Moet ik mijn spuitoplossing ruim van tevoren klaar maken om sporen te laten weken?
Nee, het beste is om direct na het klaarmaken de spuitvloeistof te verspuiten. Na enkele uren in de spuitoplossing starten de sporen met kiemen. De sporen in de vloeibare formulering zijn beschermd door een olie en deze spuitoplossing kan eventueel wat langer blijven staan.

-7- Moet ik na een bespuiting mijn gewas gedurende een periode nathouden?
Het advies is om de bespuiting uit te voeren op een droog gewas. Na een bespuiting moet het gewas opdrogen. De schimmelsporen krijgen zo ook de gelegenheid om zich goed op hun ‘prooi’ te hechten. Zorg ervoor dat het gewas mimimaal zes uur droog is alvorens te beregenen.