Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Effectieve bestrijding van rupsen in de boomkwekerij

Het vermogen van Bacillus thuringiënsis (Bt) om insectenlarven te doden werd al meer dan 100 jaar geleden ontdekt. Wereldwijd zijn producten op basis van Bt de meest verkochte en toegepaste (biologische) insecticiden. CoStar behoort tot de nieuwste generatie Bt-producten. Onlangs kreeg CoStar een etiketsuitbreiding en mag nu ook worden toegepast in de bedekte teelt van boomkwekerijgewassen en de onbedekte teelt van laanbomen, klimplanten, sierheesters, coniferen en kerstbomen, heidesoorten, bos- en haagplantsoen en vruchtbomen en -struiken.

Dosering en concentratie CoStar

Waarom is CoStar zo sterk?
De effectiviteit van een Bt-product wordt bepaald door de soorten toxinen in de bacteriestam van het product. Veel rupsen zijn gevoelig voor het toxine Cry1Ac. In vergelijking met andere producten bevat CoStar de hoogste concentratie van dit toxine waardoor het middel zeer effectief werkt en vraatschade in het gewas wordt verminderd.

Hoe werkt het?
Rupsen van bijvoorbeeld de kooluil, wintervlinder, voorjaasruilen en nachtuilen kunnen veel schade veroorzaken in de boomkwekerij. Na toepassing nemen de rupsen CoStar op via vraat. De eiwitkristallen uit CoStar lossen op in de darmen van de rups waardoor toxines ontstaan. De rups raakt verlamd, stopt met eten en gaat dood. Jonge rupsen zijn het meest gevoelig. Hang feromoonvallen op voor het monitoren van de vlinders en motten en start ongeveer 10 dagen na de eerste vangst met een bestrijding.

Bestrijding van lastige rupsen
Ook zogenaamde lastige rupsen kunnen bestreden worden met CoStar. Onder lastige rupsen vallen bijvoorbeeld bladrollers. Gebruik voor de bestrijding van deze rupsen altijd 1 kg/ha CoStar. Door de extra hoge concentratie van het Cry1Ac toxine krijgt een rups in verhouding bij elke hap meer toxine binnen. Gebruik bij de bestrijding van dit soort lastige rupsen een uitvloeier. Dit vergroot de kans dat de uit het ei komende rupsen eten van het middel.

Spanrupsen
Voor de bestrijding van spanrupsen is CoStar in een dosering van 0.5 kg/ha zeer effectief. Belangrijk is een goede bedekking van het blad. Zorg ervoor dat de spuitconcentratie niet onder de 0,05% (50 gram per 100 liter water) zakt.

Advies
- Zorg voor goede bedekking
- Spuitdosering 0,5 – 1 kg/ha
- Spuitconcentratie minimaal 0,05%
- Bladrollers: voeg uitvloeier toe
- Herhaal bespuiting na 7 dagen
- Maximaal 6 keer per 12 maanden

Lees het volledige etiket CoStar >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.