Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Effectieve rupsenbestrijding in kleinfruit en aardbeien

Het vermogen van Bacillus thuringiënsis (Bt) om insectenlarven te doden werd meer dan 100 jaar geleden ontdekt. Wereldwijd zijn producten op basis van Bt de meest verkochte en toegepaste (biologische) insecticiden. CoStar behoort tot de nieuwste generatie Bt-producten. Onlangs kreeg CoStar een etiketsuitbreiding waardoor het nu ook toegepast kan worden in de teelt van kleinfruit en aardbeien.

Dosering en concentratie CoStar (klik voor vergroting afbeelding)

Waarom is CoStar zo sterk?
De effectiviteit van een Bt-product wordt bepaald door de soorten toxinen in de bacteriestam van het product. Veel rupsen zijn gevoelig voor het toxine Cry1Ac. In vergelijking met andere producten bevat CoStar de hoogste concentratie van dit toxine waardoor het middel zeer effectief werkt en vraatschade in het gewas wordt verminderd.

Hoe werkt het?
Na toepassing nemen rupsen CoStar op via vraat. De eiwitkristallen uit CoStar lossen op in de darmen van de rups waardoor toxines ontstaan. De rups raakt verlamd, stopt met eten en gaat dood. Jonge rupsen zijn het meest gevoelig. Hang, indien beschikbaar, feromoonvallen op voor het monitoren van de vlinders en motten en start ongeveer 10 dagen na de eerste vangst met een bestrijding van de jonge rupsen.

Dosering en concentratie CoStar
Onder ‘lastige rupsen’ verstaan we bijvoorbeeld bladrollers. Gebruik ter bestrijding van deze rupsen altijd 1kg/ha CoStar. Door de extra hoge concentratie Cry1Ac toxine krijgt een rups in verhouding bij elke hap meer toxine binnen. Gebruik bij dit soort rupsen een uitvloeier. Dit vergroot de kans dat uit het ei komende rupsen eten van het middel.

Op spanrupsen is CoStar met een dosering van 0.5 kg/ha zeer effectief. Belangrijk is een goede bedekking van het blad. Zorg ervoor dat de spuitconcentratie niet onder de 0,05% (50 gram per 100 liter water) zakt.

Advies
- Zorg voor goede bedekking
- Spuitdosering 0,5 - 1 kg/ha
- Spuitconcentratie minimaal 0,05%
- Voeg uitvloeier toe bij bestrijding van bladrollers
- Herhaal bespuiting na 7 dagen
- Maximaal 6 keer per 12 maanden

Lees het volledige etiket CoStar>>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.