Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Half mei nog steeds kiemvrij dankzij Crown-MH aan de basis

In overleg met zijn middelenleverancier en afnemer beproeft akkerbouwer Jaap Vos uit Vlissingen dit jaar enkele nieuwe kiemremstrategieën. De basis bleef ongewijzigd: een veldbespuiting met Crown-MH bracht het fritesras Bondi al tijdens het afrijpen in rust. Tijdens de bewaring hield de natuurlijke kiemremmer Biox-M de knollen kiemvrij. Halverwege mei waren ze dat nog steeds.

Medio mei zien Jaap Vos (l) en Leon Kramer nog steeds een nagenoeg kiemvrij product.

Op het erf van Jaap Vos wacht een chauffeur tot zijn onderlosser is geladen met fritesaardappelen. Broer Andy schept met een flinke JCB-lader in rap tempo een bewaarcel leeg. De verwerker wil de aardappelen eerder afnemen dan gepland, vertelt Jaap. Normaliter gaat de eerste partij pas in juni weg, terwijl het nu medio mei is. Da’s best bijzonder, want door de coronacrisis draait de verwerking op halve kracht. "Waarschijnlijk is deze partij juist nu welkom vanwege de goede kwaliteit", vermoedt Vos. De knollen zien er inderdaad zeer stevig uit en zijn nagenoeg vrij van kiemen.

Crown-MH op het veld
Alle fritesaardappelen, zo’n 2.000 ton van 35 ha, liggen in goed geïsoleerde bewaarcellen met alleen buitenluchtventilatie. Om de knollen in rust te houden is Vos erg alert op het constant houden van de bewaaromstandigheden en past hij een weloverwogen kiemremstrategie toe. Die begint steevast met een veldbespuiting met Crown-MH om de kiemrust al tijdens het afrijpen te bevorderen.

"Dat bevalt me uitstekend, want hierdoor gaan de knollen veel rustiger de bewaring in." De teler merkt op dat zijn Bondi’s onder natte omstandigheden geoogst moesten worden, maar desondanks kerngezond waren.

Biox-M tijdens bewaring
Tot vorig najaar was Vos gewend om zijn aardappelen tijdens tijdens het inschuren te behandelen met de kiemremmer Gro-Stop Ready. Omdat de toelating van chloorprofam eindigt, beproefde hij in overleg met zijn afnemer en bewaaradviseur dit seizoen enkele alternatieve producten.

Eén van die producten is de natuurlijke kiemremmer Biox-M op basis van zuivere muntolie. Die is toegepast in de cel waar de Bondi’s liggen. Eind december verschenen de eerste witte kiempuntjes op de knollen en voerde loonwerker Leon Wisse een startbehandeling uit met 60 milliliter Biox-M per ton aardappelen. Hij gebruikte hiervoor een Cropfog heetvernevelaar.

"Die behandeling verliep prima", zegt teelt- en bewaaradviseur Leon Kramer van CZAV. "Pas na zes weken was een tweede behandeling wenselijk. Die interval hanteerden we ook voor de derde en vierde ronde. Voor partijen die op het veld met MH zijn behandeld is een interval van drie tot vier weken gangbaar. Bondi is van nature weinig kiemlustig en dan kun je wat langer wegblijven."

Stevige basis
Lopend over de aardappelen zien Vos en Kramer een nagenoeg kiemvrij product. Een enkele wat kleinere knol, die waarschijnlijk minder Crown-MH heeft opgenomen, vertoont een enkele kiem met zwarte punt, waar weinig leven in zit. Kramer: "Biox-M heeft het groeipunt vernietigd en de groei stopgezet. Dit afbrandeffect is kenmerkend voor het product, dat zowel preventief als curatief werkt."

Ook Vos is tot nu toe tevreden. "De knolkwaliteit is prima, maar ook de kostprijs bepaalt welke aanpak we in het nieuwe bewaarseizoen kiezen. Die rekensommetjes moeten we nog gaan maken. Sowieso zal ik Crown-MH in het veld gebruiken. Daarmee leg ik een stevige basis voor goede kiemremming."

Lees meer over Crown MH >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.