Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Jan Hogervorst: ‘Niet verwacht dat Takumi zo goed zou werken’

Karma+Takumi sterk koppel tegen echte meeldauw naast Rocket

Jan Hogervorst volgde zijn gewas scherp en zag al binnen twee dagen resultaat.

In de komkommerteelt was de meeldauwbestrijding dit jaar een hele uitdaging. Jan Hogervorst uit Pijnacker kon het met Rocket alleen niet goed onder controle houden. Op advies van adviseur Roel Hanssen paste hij Takumi toe, met een verrassend goed resultaat. “Het is fijn dat ik dit middel nu achter de hand heb”, zegt de opgeluchte teler.

Hogervorst teelt op 2,5 ha jaarlijks drie keer komkommers op perliet. Aan technisch adviseur Irma Lukassen vertelt hij hoe hij de hoge meeldauwdruk in de zomer de baas is gebleven. “Ik begin altijd met Fungaflash en schakel dan vrij snel over op Rocket”, zegt hij. “In principe gebruik ik de LVM. Dat kost het veel minder tijd, is minder belastend voor degene die het moet uitvoeren en heeft minder invloed op het klimaat dan spuiten.” 
“Toch geeft spuiten bij vrijwel alle middelen betere resultaten”, merkt Lukassen op. Hogervorst: “Dat klopt, maar het is kiezen tussen twee kwaden. Ik geef er de voorkeur aan om bij oplopende meeldauwdruk de frequentie wat te verhogen. Ik heb gespoten met Rocket en Abir, waarna Rocket via de LVM het stokje weer overnam.”

Pappen en nathouden
Eind juli bleek dat dit niet meer voldoende was. “Door het aanhoudende hete weer was de ziektedruk dermate hoog, dat er een ander antwoord moest komen”, vervolgt Hogervorst. “Ik was het pappen en nathouden zat. Uiteindelijk heb ik Roel Hanssen van Mertens gebeld, die mij adviseerde om Takumi te gebruiken. Ik kende het niet, maar ben direct een paar flessen gaan halen en heb het diezelfde avond al toegepast.”

Onverwacht goed resultaat
De teler volgde zijn gewas scherp en zag al binnen twee dagen resultaat. Vier dagen na toepassing liepen Hogervorst en Hanssen samen door het gewas en zagen ze dat het vrijwel schoon was. 
De adviseur: “Ik heb vooral onder warme omstandigheden erg goede ervaringen met het middel, zowel solo als in combinatie met Rocket. Spuiten heeft uiteraard de voorkeur, maar ik begrijp dat telers liever de LVM gebruiken.”
“Ik had niet verwacht dat het middel al na één keer zo goed zou werken”, vult Hogervorst aan. “Het is fijn dat ik het nu achter de hand heb. Wanneer het nodig is, zet ik het zeker opnieuw in.”

Resistentiemanagement
“Het werkt fantastisch, maar gebruik Takumi gewoon volgens etiket en combineer het met een ander middel”, zegt Lukassen. “Om ongevoeligheid van meeldauw te voorkomen is combineren voor dit product ons advies. Bijvoorbeeld met Karma; dat is niet resistentiegevoelig, geeft geen zichtbaar residu en heeft geen wachttijd of MRL. Door deze mix twee keer op rij te gebruiken, doorbreek je de meeldauwcyclus en kun je Rocket een paar weken in de kast laten.” 
Karma is ook te combineren met Fungaflash, Frupica en uiteraard Rocket. Combinaties pakken meeldauw extra hard aan, verkleinen de kans op resistentieopbouw en bestrijden dikwijls ook andere schimmels, zoals Botrytis en/of Mycosphaerella.