Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Kennismaking met Biox-M uitermate geslaagd

In het bijzonder natte najaar van 2019 maakte maatschap Schouwenaars uit Langeweg onbedoeld kennis met de natuurlijke kiemremmer Biox-M. “We zijn erg blij met die kennismaking, anders was het met de kieming wellicht gigantisch uit de hand gelopen”, stelt vennoot Guus Schouwenaars.

Zonder Biox-M was het met de kieming van Milva wellicht vreselijk uit de hand gelopen, laten Guus Schouwenaars (l) en adviseur Kunard Strootman weten.

Een recent geïsoleerde bewaarschuur met mechanische koeling en luchtbevochtiging is een prima plek om tafelaardappelen lang en probleemloos te kunnen bewaren. Zeker wanneer ze in kuubskisten gaan en al op het veld zijn behandeld met maleïne hydrazide (MH), dat de kiemrust bevordert.

Normaliter volstaat dat om de drie aardappelrassen die Guus en Joost Schouwenaars met hun ouders telen in perfecte staat af te leveren. In het najaar van 2019 liep het echter net even anders. In de oogstperiode is het overal erg nat en het rooien verloopt moeizaam. Het was bovendien erg koud, wat niet bevorderlijk is voor de wondheling.

Verwarmen en terugkoelen
"We kozen er voor toch te rooien en de knollen na het inschuren dan maar te verwarmen om de wonden alsnog te laten helen", blikt Guus terug. "Wanneer je aardappelen van 3 naar 14 °C opstookt en daarna langzaam terugkoelt, gebeurt er veel in de knol. Zeker bij het ras Milva. Eind november verschenen er overal witte puntjes. Om het kiemen niet vreselijk uit de hand te laten lopen, moesten we rigoureus ingrijpen. Ik heb onmiddellijk Kunard gebeld voor advies."

Logische keuze
Kunard Strootman van middelenleverancier Theunisse uit Steenbergen ondersteunt de maatschap bij de bewaring. Schouwenaars: "In onze schuur was nog nooit een kiemremmer toegepast, dus ook geen chloorprofam. Dat wilden we graag zo houden. Bovendien bewaren we ook biologische aardappelen voor derden en de schuur SKAL gecertificeerd."

"Er was een natuurlijke kiemremmer nodig waarmee we volgens SKAL-richtlijnen konden werken", vult Strootman aan. "Dan is Biox-M een logische keuze."

Spannende periode
Loongasser Daan Biesheuvel werkt al enkele jaren met Biox-M en mocht de klus klaren. Hij voerde direct een eerste behandeling uit met 60 ml Biox-M per ton aardappelen, toegediend via heetverneveling. "Daarna brak er een spannende periode aan, want zowel de situatie als het middel waren voor ons volstrekt nieuw", vertelt de teler. "Daan had aangegeven dat we geduld moesten hebben, maar je wilt toch zo gauw mogelijk resultaat zien. Na veertien dagen zagen we overal zwarte puntjes verschijnen en wisten we dat het werkte. De groei was toen al gestopt. Ook de kleine witte kiempuntjes waren helemaal weggebrand."

Op advies van Strootman werd de knoltemperatuur constant gehouden op 3,8 °C. Schouwenaars: "De koeling staat ingesteld op een hysterese van 0,2 graden, dus als de knoltemperatuur oploopt naar 4 °C gaat de koeling aan. Dat heeft enorm geholpen, want pas na twaalf weken, op 14 maart, was een vervolgbehandeling nodig met 30 ml Biox-M per ton. Dat was genoeg om de Milva’s half mei kiemvrij en in goede conditie te kunnen afleveren. "

De teler zegt zeer tevreden te zijn over het voor hem nieuwe product. "Onder normale omstandigheden zullen we het niet nodig hebben, maar we weten nu dat er een veilig, goed en biologisch middel is om de kieming in een noodsituatie onder controle te houden. Dat is een hele geruststelling."

Lees meer over Biox M >>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.