Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Laat virusaantasting uw komkommerteelt niet verzieken

In de teelt van komkommer duikt het Cucurbit Aphid-Borne Yellow virus (CABYV) steeds vaker op. Dit van oorsprong mediterrane plantvirus wordt overgebracht door bladluizen.

Herken het virus 
Symptomen die kunnen duiden op een aantasting van het virus zijn het opvallend snel geel worden van de bladeren, soms gaat het om enkele planten soms om wel 10% van de planten. Dit leidt uiteraard tot productieverlies. Doordat het CABYV- virus wordt overgebracht door diverse soorten bladluizen kan de verspreiding heel snel gaan. Het virus zelf is niet te bestrijden maar de bladluizen die het virus overbrengen wel. Gazelle en ERII kunnen samen bladluizen beheersen.  

Pak luizen aan 
Houd met behulp van vangplaten goed in de gaten of er luizen in de kas aanwezig zijn. Voer een bestrijding uit met Gazelle zodra er luizen gevonden worden. Gazelle pakt diverse luizen zeer effectief aan. Voeg voor een nog betere werking ERII in een lage dosering toe. Dit insecticide van natuurlijke oorsprong versterkt de werking van Gazelle op bladluizen onder andere door de sterk uitvloeiende werking en bestrijdt ook eventueel aanwezige spint en wittevlieg. 

Advies 

  • Voer een bestrijding uit zodra luizen waargenomen worden. 
  • Combineer Gazelle met ERII voor het beste effect.  
  • Dosering 0,05% Gazelle + 1% ERII. 
  • Gebruik voldoende water: 1000 tot 2000 l water. 

Lees meer informatie over Gazelle en ERII