Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Loofdoding 2.0: geleidelijk en natuurlijk met Quickdown aan de basis

Nu diquat en Finale van het toneel zijn verdwenen is Loofdoding 2.0 de nieuwe praktijk voor loofdoding. Quickdown staat aan de basis van deze systeemaanpak. Dit flexibele loofdoodmiddel bevordert een geleidelijke, natuurlijke afsterving, waardoor de kans op hergroei veel kleiner is, stelt technisch adviseur Fokke Smit.

“Het zichtbare effect na de eerste toepassing met Quickdown is een rustige, bijna natuurlijke afsterving van het loof, zowel bladeren als stengels”, zegt Fokke Smit in een proefveld.
Schema Systeemaanpak Loofdoding 2.0 uit Protectie Quickdown voor loofdoding

Is loofdoding ook mogelijk zonder diquat en Finale? Fokke Smit antwoordt met een volmondig ja. "Ten eerste omdat het moet, ten tweede omdat het kan. Certis heeft hiervoor Loofdoding 2.0 in het leven geroepen. Aan de basis van dit nieuwe systeem staat Quickdown." Dit middel bewijst zich al jarenlang als een betrouwbare loofdoder. Zijn kracht is dat het loof geleidelijk afsterft, zoals dat ook van nature gebeurt. Dat is te danken aan de werkzame stof pyraflufen-ethyl.

Stopt aanmaak chlorofyl
Smit legt uit hoe het werkt. "In de plantencellen komt een enzym voor dat onder meer verantwoordelijk is voor de aanmaak van chlorofyl. Pyraflufen-ethyl remt het functioneren van dit enzym, waardoor de aanmaak van chlorofyl stopt. Het zichtbare effect is een rustige, bijna natuurlijke afsterving van de bladeren en stengels. Daarmee is het voor elk teeldoel en gewastype de ideale loofdoder om mee te beginnen."

Voorkomt hergroei
Natuurlijke afsterving voorkomt hergroei, wat na toepassing van diquat dikwijls plaatsvond. Dat middel zette de groei in één klap stil, wat vaak tot een stressreactie leidde: snoei geeft groei. "Het voorkomen van hergroei is zeker een pluspunt in pootgoed, want dat verkleint de kans op virusbesmetting aanzienlijk", benadrukt de technisch adviseur. "En wanneer de afsterving meer tijd krijgt, rijpen de knollen beter af. Dat is goed voor de in- en uitwendige knolkwaliteit."

Even wennen
Telers die altijd op diquat vertrouwden, zullen even moeten wennen aan Quickdown. Het gewas reageert immers duidelijk anders. Afhankelijk van het ras wordt de bruinverkleuring drie tot zeven dagen na toepassing zichtbaar. "Zo hoort het eigenlijk ook; dit komt veel beter overeen met de natuurlijke gang van zaken", betoogt Smit.

Eerste bespuiting
Het aantal benodigde behandelingen hangt voornamelijk af van de bladmassa en de vitaliteit van het gewas. Voor alle teelten luidt het advies om de loofdoding te starten met 0,8 liter Quickdown en 2 liter olie per ha. Een goede blad- en stengelbedekking is essentieel, want Quickdown werkt niet systemisch en wordt dus niet actief verspreid binnen de plant. Gebruik voldoende water (400-500 l/ha) en de spuit volgens de geldende richtlijnen.

"Vroeg op de dag spuiten bij voldoende licht bevordert de werking", vult de technisch adviseur aan. "Om binnen de gewenste maatsortering te oogsten, kan het wenselijk zijn om 5-7 dagen eerder te spuiten dan u met diquat gewend was."

Eventueel herhalen
Pas de tweede bespuiting na 5-7 dagen toe. Eventueel kunt u het loof kort voor de tweede bespuiting eerst klappen. Mocht dit nog niet voldoende zijn, wat in een ras met taai loof weleens voorkomt, voer dan een derde behandeling uit met een ander loofdoodmiddel.

Ook in consumptie- en zetmeelteelten kan na 5-7 dagen een tweede bespuiting plaatsvinden met 0,8 liter Quickdown en 2 liter olie per ha. Quickdown is voor loofdoding maximaal twee keer per teeltseizoen te gebruiken.

Rooien zonder problemen
Doorgaans zijn de aardappelen twee weken na de laatste bespuiting afgehard. Ze laten gemakkelijk los van de stengel, wat de kans op rooibeschadigingen vermindert. De sterke nevenwerking tegen onkruiden vereenvoudigt het rooien.

"Quickdown is binnen 1 uur regenvast en werkt onder alle weersomstandigheden. Zelfs bij langdurige droogte veroorzaakt het geen naveleindrot", besluit Smit. "Met dit middel aan de basis leidt Loofdoding 2.0 geheid tot een goed resultaat."

Lees meer over Loofdoding 2.0>>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.