‘Beste curatieve middel’
Roy Verlinden, teeltadviseur bij Brinkman, noemt Karma het beste, curatieve, biologische middel tegen echte meeldauw. “Sinds de toelating in 2012 adviseer ik Karma aan mijn klanten, veelal komkommertelers. Telers willen niet meer preventief tegen meeldauw spuiten. Dan is het echt heel fijn dat er nu ook een curatief middel van natuurlijke oorsprong beschikbaar is. Grote voordelen van Karma zijn dat het geen MRL heeft en resistentie is niet te verwachten”.
Brede toelating
Karma heeft een brede toelating en biedt uitkomst in vrijwel alle meeldauwgevoelige gewassen onder glas, zoals roos en gerbera, maar ook aardbei, tomaat, komkommer, paprika en aubergine. In komkommer mag het middel acht keer per teeltcyclus worden ingezet. Verlinden: “Heb je nou echt een paar hoekjes waar meeldauw uit de hand dreigt te lopen, dan kun je Karma combineren met Takumi. Zo’n flinke klap mag je maximaal tweemaal per teelt uitdelen.”
‘Dé ideale tankmixpartner’
Aron Boerefijn, technisch adviseur glastuinbouw bij Certis Belchim onderstreept dit en vult aan; “Niet alleen Takumi is goed met Karma te combineren, eigenlijk is Karma dé ideale tankmixpartner. Karma zorgt er namelijk voor dat de middelen in de tankmix een snellere aanvangswerking krijgen en de bestrijdingsresultaten verbeteren. Gecombineerd met Karma is het bestrijdingsresultaat van een fungicide beter dan wanneer het solo ingezet zou worden. Je telt dus twee middelen bij elkaar op, maar de uitkomst is drie.”
Het enige waar een teler op moet letten bij het combineren van andere middelen met Karma is de pH. “Karma verhoogt de pH namelijk tot ongeveer 8. Sommige middelen zijn gevoelig voor een hogere pH, die werken beter bij een pH van 6 of 7. Met die middelen kun je Karma beter niet combineren”, legt Boerefijn uit.
Geen uitvloeier nodig
Karma is geformuleerd als spuitpoeder, waaraan uitvloeiers en hechters zijn toegevoegd. Verlinden: “Als je andere middelen dus combineert met Karma, is het toevoegen van een uitvloeier niet meer nodig. Behalve dat dat de kosten beperkt, is het ook beter voor het gewas. Vooral jonge planten ondervinden vaak schade van hulpstoffen of uitvloeiers. Bij gebruik van Karma als tankmixpartner, voorkom je dat.”
Karma is een contactmiddel, het heeft geen systemische werking. Alleen als het in contact komt met de schimmeldraden en sporen, droogt het deze uit. Daarom is het cruciaal dat voldoende water wordt gebruikt, zodat Karma goed verspreid kan worden over het gewas. Verlinden adviseert minimaal 1.200 liter per ha te verspuiten. Het advies van Certis is maximaal 2 à 3 kg Karma per ha per behandeling te gebruiken. Verlinden denkt dat een concentratie van 0,2% voor een jong gewas maximaal is. “Bij een ouder gewas kan de keuze worden gemaakt om 0,3% aan te houden. Hoe ouder het gewas, hoe sterker de concentratie van Karma kan zijn.” Een uitzondering hierbij is paprika, daar is het advies om maximaal 0,2% toe te passen.
Ervaringen met Karma in paprika
In de teelt van paprika kan een meeldauwaantasting soms erg hardnekkig zijn. Ook in dit gewas blijkt de combinatie van Karma en Takumi succesvol. Karma zorgt voor een snelle aanvangswerking en Takumi voor meer duurwerking. Bovendien is er weinig kans op resistentie. Voer voor het beste resultaat vroegtijdig een behandeling uit. De aanbevolen dosering van Karma in paprika is 0.2%. Pas Karma toe in een blok van maximaal 2 toepassingen en wissel daarna af met een middel uit een andere chemische groep.
Geïntegreerd teeltsysteem
Karma heeft een SKAL-toelating, de veiligheidstermijn bedraagt slechts een dag. In principe past Karma uitstekend in een geïntegreerd teeltsysteem. Het spaart biologische bestrijders. Toch is het volgens Verlinden verstandig om rekening met de biologie te houden. “Zeker als de populatie in opbouw is, zou ik Karma niet wekelijks inzetten. Dan zou ik zeker adviseren dit af te wisselen met andere middelen.” Ook Certis Belchim raadt aan Karma maximaal vier keer achtereen toe te passen.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.