Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Schone maïsteelt en succesvolle onderzaai dankzij Merlin

Aangescherpte mestregels voor zand- en lössgronden verplichten telers om op maïspercelen vóór 1 oktober een vanggewas te zaaien. In een nat najaar kan dat lastig zijn. Het onderzaaien van gras in een kniehoge maïsteelt biedt uitkomst. Daarmee wordt ruim op tijd aan de eis voldaan en kan een nat najaar geen roet in het eten gooien. Het herbicide Merlin past goed in deze strategie.

Gerben Houwers: “Met Merlin raak je vrijwel alle onkruiden kwijt, behalve zwaluwtong.”

Velddemonstratie
Tijdens een velddemonstratie in Bathmen in de nazomer van 2019 bespraken voorlichters en loonwerkers de nieuwe ontwikkeling, waarin de onkruidbestrijding nauw luistert. Gerben Houwers van groothandel Agrowin: “Het is belangrijk om de onkruidbestrijding direct goed aan te pakken. Merlin werkt breed en is een veilige keuze. Door het een of enkele dagen na het zaaien toe te passen op voldoende vochtige grond pak je een brede groep onkruiden aan. De maïs komt zonder problemen op en groeit  gemakkelijk door.”

Maïs op kniehoogte: onderzaaien
Zodra de maïs op kniehoogte staat  is het herbicide voldoende uitgewerkt om het gras veilig te kunnen onderzaaien. Ondanks de droge zomer is het gras goed aangeslagen, laat de adviseur zien. “Het is goed geworteld en vormt na de oogst een mooi vanggewas. Door Merlin zijn vrijwel alle onkruiden bestreden, behalve zwaluwtong.”

De werkzame stof van Merlin, isoxaflutool, is zeer geschikt voor de bestrijding van breedbladige en grasachtige onkruiden in snij- en korrelmaïsteelten. Het is ook effectief tegen gierstgrassen zoals glad vingergras, die de laatste jaren in opmars zijn.

Tegelijk schoffelen en zaaien
Bertjan Slaghekke van loonbedrijf Tuller is eveneens positief. De loonwerker schoffelde in het voorjaar 300 hectare maïsland om de laatste onkruiden aan te pakken. “Ik gebruik een 8-rijige schoffelmachine, die het mogelijk maakt om in dezelfde werkgang Italiaans raaigras te zaaien. Veel veehouders hebben daar nu belangstelling voor. Als je na een vroege onkruidbestrijding met Merlin wacht tot de maïs op kniehoogte staat, kun je schoffelen en onderzaaien heel goed combineren. Het geeft zowel de maïs als het gras een vlotte start, zonder concurrentie van onkruiden.”

Lees meer over Merlin

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.