Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Teler Co’nn Rennen blijft ruim binnen de normen van Planet Proof

Aardappelen telen volgens Planet Proof en AH-protocol vraagt om een uitgekiende middelenkeuze, want de maximaal toegelaten hoeveelheid actieve stof per hectare ligt laag. Omdat herbiciden al relatief zwaar aantikken, start teler Co’nn Rennen uit Zeewolde de phytophthorabestrijding met een sterk middel dat weinig actieve stof bevat: Versilus.

Co’nn Rennen spuit 0,4 kg/ha Versilus plus uitvloeier, wat neerkomt op 60 gram actieve stof per ha.

Vroeg in het voorjaar buigen Co’nn Rennen en teeltadviseur Jan Salomons van Delphy zich over de middelenkeuze voor het komende teeltseizoen. Voor tafelaardappelen is dat altijd een hele puzzel. De eisen voor Global-Gap zijn al een kluif, maar Planet Proof en het teeltprotocol voor Albert Heijn leggen extra beperkingen op, legt Rennen uit. Hij teelt dit jaar de rassen Erica, Gourmandine en Ivetta, die via Agrico naar het veeleisende supermarktkanaal gaan.

Beperkte hoeveelheid toegestaan
Bij de middelenkeuze draait het niet alleen om het aantal gebruikte werkzame stoffen, maar vooral om de totale hoeveelheid werkzame stoffen per teelt in kg/ha. Het maximum binnen Planet Proof is voor aardappelen 7,5 kg/ha. "Onkruidmiddelen tikken relatief zwaar aan", merkt Salomons op. "Daar kijken we dus kritisch naar, maar dat doen we bij alle middelen."

"Soms heb je wat speling nodig in het seizoen", vult Rennen aan. "Vorig jaar hebben we vanwege de droogte maar 9 keer tegen Phytophthora gespoten, maar het kan wel eens oplopen naar 14 keer. Dan is het prettig als je in de vroege teeltfase niet te veel hebt gebruikt. Je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat er geen tweede onkruidbestrijding nodig is, anders kom je alsnog in de problemen."

Armslag behouden
Om zoveel mogelijk armslag te behouden, begint de teler de phytophthorabestrijding met Versilus. Dit middel bevat net zoals Valbon de werkzame stof benthiavalicarb, maar geen mancozeb. "Bij een dosering van 0,5 kg/ha gebruik je slechts 75 gram werkzame stof, dus dan kun je even vooruit", vervolgt hij. "Ik hou het per bespuiting zelfs op 0,4 kg/ha plus een uitvloeier, zoals Certis adviseert. Dan bedraagt de hoeveelheid actieve stof maar 60 g/ha."

Rennen gebruikte Versilus vorig jaar voor het eerst. De eerste keer bij 50% opkomst van het gewas, daarna nog zes keer. Het was een (zeer) warm en overwegend droog seizoen, waardoor hij ruime intervallen kon aanhouden. "Wij volgen het Beslissing Ondersteunende Systeem, dat intervallen van 7 tot 14 dagen adviseerde", legt hij uit. "Het gemiddelde lag op ruim 10 dagen en dat is uitzonderlijk."

Bang voor een aantasting was Rennen niet, want dankzij de uitvloeier verkreeg hij een goede bladbedekking. Bovendien werkt Versilus preventief, curatief én lokaal systemisch.

"Wij letten ook goed op de doppenkeuze", vervolgt de ondernemer. "Voor Versilus gebruik ik Twin-doppen met twee straalrichtingen voor een betere druppelverdeling. Deze dop voldoet ook aan de wettelijke eisen voor 75 procent driftreductie. "

Ruim binnen de norm
Rennen en zijn adviseur zijn enthousiast over de meervoudige werking van Versilus en zijn bewezen effectiviteit bij een geringe hoeveelheid actieve stof. De snelle regenvastheid van het middel vinden zij ook een pré. Tegen knolphytophthora werkt het product niet. Zodra de knolvorming start, stapt de teler over op een middel dat wel de gewenste bescherming biedt.

"In de eerste teeltfase past Versilus uitstekend", stelt Rennen vast. "Het helpt om binnen de norm te blijven. In Gourmandine kwamen we vorig jaar uit op een totaal van 6,7 kg/ha, dus ruim onder de norm van 7,5 kg. Daar zijn we best trots op. Hopelijk lukt dat nu weer."

Lees meer over Versilus>>

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.