Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

“Wij zien goede resultaten met Diabolo”

De behandeling van knollen tegen bewaarziekten vormt een van de vele uitdagingen in de pootgoedteelt, een activiteit die de maatschap Vermue uit Oudelande nog maar vier jaar geleden in het teeltplan heeft opgenomen. Zij passen daarvoor het middel Diabolo toe. Met succes: “Wij zien goede resultaten”, laat Bart Vermue met voldoening weten.

“Gelet op de resultaten mogen we constateren dat de behandeling met Diabolo prima werkt”, kunnen Huib (l) en Bart Vermue tevreden constateren.

“Een veelomvattende uitdaging”, zo vat Bart Vermue de pootgoedteelt samen die hij met zijn vader Huib vier jaar geleden enthousiast heeft opgepakt. Hij had op dat moment de middelbare landbouwschool net afgerond en zag, mede door studie- en stage-ervaringen, goede mogelijkheden voor deze teelt op het Zeeuwse akkerbouwbedrijf. “Het vraagt meer arbeid dan een consumptieteelt en tegelijkertijd levert het ook meer inkomen op”, zo omschrijft hij de twee vereisten die nodig waren om als vader en zoon fulltime in maatschap te gaan. De eerste uitdaging die bij aanvang van de teelt om de hoek kwam kijken, is de investering in mechanisatie en bewaring. “Een selectiekar, kuubskisten, een bewaarschuur met mechanische koeling”, en zo kan hij het rijtje nog wel even aanvullen. Een andere benodigde investering die Vermue aanstipt is kennis, zowel in teelt als bewaring. Wat zijn nu de meest optimale tijdstippen voor gewas- en knolbehandeling? Een lastig tijdstip is bijvoorbeeld het vaststellen van het optimale moment van loofdoding. Hoe lang laat je de poters doorgroeien, met als dilemma de keuze tussen maximale kilogramopbrengst en minimale ziektedruk. En dat gaat ook op voor bescherming van de poters tegen bewaarziekten, ervaren vader en zoon Vermue.

Goede verdeling noodzakelijk

De maatschap teelt jaarlijks ongeveer vijf verschillende rassen voor het pootgoedhandelshuis Meijer Potato uit Rilland. Dat vereist voor de meeste rassen en afzetbestemmingen een standaardknolbehandeling met het middel Diabolo, vertelt Vermue. “Sinds twee jaar mag je, als pootgoed geteelde knollen die eventueel een eindbestemming als veevoer of consumptie krijgen, niet meer behandelen met de werkzame stof imazalil die in Diabolo zit. Het middel heeft een goede werking tegen de bewaarziekten Phoma, Fusarium en zilverschurft. Die pak je volgens het advies het beste aan bij een knolbehandeling tijdens het inschuren. Dat kan helaas niet meer voor een volvelds product, want dan behandel je tevens de knollen die je eventueel uit moet sorteren als veevoer of consumptie en die zijn dan gelijk onverkoopbaar”, legt Vermue uit. Daarom is nu gekozen voor het beste alternatief die bij de maatschap praktisch gezien mogelijk en ook het meest rendabel is. “Wanneer we gaan sorteren voor aflevering, dan draaien we de onder- en bovenmaat eruit. Vervolgens gaan de potermaten over de leestafel en pas daarna behandelen we met Diabolo.”

Rooien zonder beschadiging

Om deze latere knolbehandeling ook succesvol te laten zijn, is het volgens Vermue heel erg belangrijk om de poters zonder huidbeschadigingen te rooien en vervolgens snel en zorgvuldig te drogen na het inschuren. “Daarna is het goed opletten dat in de bewaarschuur geen momenten ontstaan waarop condensvorming op de poters kan optreden”, laat de jonge teler weten. En nog zo’n momentje van oppassen is rondom de behandeling zelf. “Het gaat erom het middel goed te verdelen en dat doen we met hulp van een schijfvernevelaar op een rollenbank. Zo krijgen de poters gelijkmatig Diabolo verdeeld over de knol. We hanteren altijd de standaard-adviesdosering van 150 milliliter per ton”, licht Vermue toe. In totaal behandelt de maatschap zo’n 1.300 ton poters afkomstig van 35 hectare. “Gelet op de resultaten mogen we constateren dat de behandeling met Diabolo prima werkt”, kan Vermue tevreden constateren.