Skip to the navigation Skip to the content

Certis Actueel

Wittevlieg in aardbei op biologische wijze bestrijden

Wittevlieg is een lastige plaag in bedekte teelt van aardbeien. Bij de stijgende temperaturen zal de plaag de komende weken op meer plaatsen de kop op gaan steken. Wittevlieg, en trips, zijn biologisch aan te pakken met Botanigard WP. Botanigard bevat een insectparasitaire schimmel en geeft dus geen extra residuen. Een behandeling met Botanigard is combineerbaar met de inzet van natuurlijke vijanden.

Toepassing
Naast spuiten is een ruimtebehandeling een effectieve toepassing. Foggen is met de meeste apparaten mogelijk, omdat de sporen een temperatuur van 46⁰C overleven. Het raken van de larvale stadia is essentieel voor een goede werking. Bepaal aan de hand van de plaag en de mogelijkheid om het gewas goed binnen te dringen welke toepassing het meest geschikt is. Larven van de wittevlieg die gedood worden door de schimmel kleuren roze (afbeelding).

Volwassen wittevlieg
Bij aanwezigheid van veel volwassen wittevliegen is het biologische middel ER II een zeer geschikte tankmix partner. Voeg 1% ER II toe en richt de spuitdoppen op de volwassen wittevliegen om deze goed te raken.

Advies BotaniGard

  • Dosering spuiten: 0,0625%.
  • Dosering ruimtebehandeling: 62,5 g/1000m2.
  • Herhaal de bespuiting om generatiecycli te doorbreken. Vier bespuitingen in één blok, met een interval van 5 tot 7 dagen.
  • Voeg bij een ruimtebehandeling een draagstof toe en / of gebruik zoveel mogelijk water.
  • Let op met het gebruik van fungiciden. Sommige kunnen de werking van de Botanigard beïnvloeden.

Lees meer informatie over BotaniGard

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.